Made in Bodø - en refleksjon over industriens fortid, nåtid og fremtid

I dag er mye av det vi bruker og forbruker produsert langt unna – i Kina eller andre steder på kloden. Men hva har skjedd med oss på veien dit? Hva lever vi egentlig av i dag, og hva kan vi lære av fortiden? 

En gang var industri og produksjon viktig for Bodøs vekst og utvikling. Verksteder og fabrikker utgjorde byens økonomiske ryggrad, hvor lokal produksjon spilte en avgjørende rolle i samfunnet. Denne historien, preget av lokale produksjonslinjer og håndverk, har vært med på å forme byen og dens innbyggere.  


Etter ett år som Bådåddjo/Buvvda Musea går Bymuseet nå tilbake å bli Bymuseet i Bodø. I 2024 ble Bymuseet midlertidig omformet til et samisk museum, med mål om å synliggjøre den samiske tilstedeværelsen i Salten. Dette prosjektet har hatt stor betydning for alle involverte og har, håper vi, satt varige spor i Bodøsamfunnet. Bådåddjo/Buvvda Musea står frem som et av de mest omfattende og vellykkede tiltakene i Norge innen samisk kulturformidling i 2024, i tråd med nasjonale mål. De mange positive tilbakemeldingene fra ulike samiske miljøer har vært en stor inspirasjon for både meg og hele staben.  

Tilbake til Bymuseet i Bodø vil den første store satsingen bli den egenproduserte utstillingen Made in Bodø. Dette prosjektet vil gi oss en sjanse til å utforske og reflektere over hvordan fortidens industri kan ha betydning for fremtidens produksjon og samfunn. Hvordan kan vi lære av historien og bruke den til å forme en mer bærekraftig fremtid?  

 

Foto: Arbeidere ved Bodø Aktie Bryggeri. Digitalt museum, Nordlandsmuseet.

 

Fra lokal produksjon til global handel 

På 1800- og 1900-tallet var Bodø som mange andre byer i Norge, et sted preget av lokal industri. Her ble det laget alt fra håndverksprodukter til maskiner og verktøy. Det var tekstil og næringsmiddelindustri som stod i et direkte forhold til det som ble produsert på landsbygda . I dag er mye av denne produksjonen flyttet til andre deler av verden, og Bodø er ikke lenger et knutepunkt i industriell aktivitet.  

Det er nettopp denne utviklingen vi ønsker å synliggjøre i vår kommende utstilling, Made in Bodø. Utstillingen tar oss med på en reise gjennom historien, fra byens industrielle blomstring på 1800-tallet og frem til den siste delen av 1900-tallet, og viser hvordan produksjonen har utviklet seg. Her får vi muligheten til å se eksempler på materielle gjenstander som representerer det som ble produsert i Bodø for flere tiår siden – et bilde av en tid hvor mye ble laget lokalt, og folk kunne forholde seg til produksjonen på en helt annen måte. 

En kontrast til i dag 

Når vi står i dag og ser på de fleste produktene som omgir oss – fra klær til elektronikk – er det få som er laget her i Bodø, eller i Norge for den saks skyld. Kinas dominans som produksjonsland har ført til en drastisk endring i hvordan vi ser på både arbeid og konsum. Denne kontrasten mellom fortidens lokale produksjon og dagens globale produksjon er en viktig del av utstillingen. Vi ønsker å sette søkelys på hvordan denne utviklingen har påvirket oss som samfunn – hvordan arbeidslivet har endret seg, hvordan ferie og fritid har fått nye dimensjoner, hvordan bosettingsmønstre har utviklet seg, og hvordan økonomi og miljø har blitt sterkt preget av globaliseringen. 

 

Gamle reklameplakater fra Bodøbedrifter.

 

Effektene på samfunnet vårt 

Denne utviklingen har ikke bare hatt konsekvenser for økonomien, men også for klimaet og miljøet. Hva skjer når vi frakter varer over store avstander, og hva har vi egentlig gjort med vårt eget arbeidsmarked når det er blitt vanskeligere å finne arbeidsplasser som er direkte knyttet til produksjon i vår egen by? Hvordan påvirker dette vårt syn på bærekraft og økonomisk ansvar? 

Made in Bodø skal ikke bare være en utstilling, men et sted for refleksjon og samfunnsdebatt. Gjennom åpne møter, seminarer og foredrag vil vi invitere vi til en bredere diskusjon om de utfordringene og mulighetene vi står overfor i dag. Hvordan kan vi tilpasse oss i en verden som er i stadig endring, samtidig som vi tar ansvar for miljøet og bygger et samfunn som er mer bærekraftig og rettferdig?  

 

Nostalgi og refleksjon 

Utstillingen vil også bli en arena for mimring. For mange som har vokst opp i Bodø, kan det være en måte å gjenskape minner fra en tid hvor byen var et mer industrielt sentrum, og hvor hverdagen var tett knyttet til lokal produksjon. Men vi ønsker også at besøkende skal bli overrasket – kanskje ser man på gamle gjenstander og ser dem i et nytt lys, og kanskje setter man pris på det vi i dag tar for gitt på en helt annen måte. 

Deltakelse og engasjement fra publikum 

Vi ser på Made in Bodø som et prosjekt som skal bygges sammen med publikum. Vi inviterer til deltakelse, til minneinnsamling og til refleksjon. Hva husker du fra en tid da industri og produksjon var en større del av byens liv? Vi oppfordrer alle til å bidra, enten gjennom personlige historier eller ved å dele gamle bilder og gjenstander som kan belyse vår felles historie. 

I den moderne tidsalder er det ikke så mange som jobber i fabrikker i Bodø lenger. Men det er en økende bevegelse som ser på fordelen av å produsere mer lokalt, både for økonomien og for miljøet. Det er flere som har startet små, bærekraftige produksjonsprosjekter, og spørsmålet er: Er dette bare en trend, eller er det en verdifull kompetanse vi må verne om og utvikle? Hva er det vi kan lære fra de som fortsatt produserer i dag? Er det viktig at vi tar tilbake noe av produksjonen til lokale hender? Og hva tenker de som tar opp kampen for å produsere lokalt i dagens globale økonomi? Gjennom utstillingen håper vi å skape en plattform for læring og debatt for både unge, voksne, politikere og nye produsenter. 

Med utstillingen Made in Bodø får vi en mulighet til å reflektere over disse temaene. Vi får en påminnelse om hvor vi har vært, hva vi har tapt og hva vi kan gjøre fremover. Den gir oss muligheten til å diskutere hvordan vi kan tilpasse oss en mer bærekraftig fremtid, både når det gjelder produksjon og forbruk. Og kanskje viktigst av alt: Den gir oss et rom for å mimre, for å bli overrasket og for å lære – ikke bare om fortiden, men om hvordan vi kan forme fremtiden. Utstillingen åpner høsten 2025. 

 

- Kronikk av Ole J. Furset, direktør Stiftelsen Nordlandsmuseet. 

Neste
Neste

Nordlandsmuseet på Norwegian Travel Workshop