• Bøsjyveien 101, 8289 Engeløya

    Ankomst
    Batterie Dietl ligger på Engeløya i Steigen. Ta av fra E6 på Tømmerneset. Ca 50 km til Engeløybrua. Etter bruen kan du velge, til høyre eller venstre, det er akkurat like langt til Bø. Festningsvegen fra Bø til festningen er 3 km lang.

    Hurtigbåt
    Nærmeste stoppested for hurtigbåten fra Bodø er Bogøy.

    Engeløya er et flott mål for sykkelturer. Du kan sykle rundt øya (35 km) og ta en avstikker til Batterie Dietl.

    Parkering
    Biler kan parkeres på parkeringsplassen ovenfor museumsbunkeren.

  • ✔ Toalett
    ✔ Gratis parkering / HC-parkering forran inngang
    ✔ Enkel servering

    Bunkeren er delvis tilgjengelig for rullestolbrukere, men har ikke gjennomgått tilpasninger for funksjonsnedsettelser og inneholder noen høye dørkarmer og trapp ned til kjelleren.

  • Åpningstider sommersesong:

    • 14.-27. juni: kl. 11-16 daglig

    • 28. juni - 3. august: kl 11-18 daglig

    • 4.-17. august: kl. 11-16 daglig

    Omvisning hver hele time.

    Batterie Dietl har åpent på bestilling ellers i løpet av året.

    Priser:

    • Voksne 90,-

    • Studenter og honnør 70,-

    • Barn og unge under 18 år Gratis

    • Grupper (10+) 70,- per person. 

    Egne priser gjelder ved gruppebesøk, og ved besøk utenom ordinær åpningstid.

Batterie Dietl

Batterie Dietl er en av Europas største kystfestninger fra 2. verdenskrig. Her stod tre av verdens største landmonterte kanoner, som skjøt ut granater med en diameter på 40,6 cm. Maksimal rekkevidde var på hele 56 km. Fortet voktet innseilingen av Vestfjorden og den viktige skipstrafikken til Narvik, der jernmalm fra Sverige ble hentet og ført til Tysklands våpensmier.

Utstillingene

En av kanonbunkerne er gjort om til et spennende museum med restaurerte ammunisjons- og maskinrom. Bunkeren står uberørt siden krigens dager, med originale installasjoner og innskrifter på veggen.

Den er et uhyggelig, men imponerende byggverk med sine opp til 3,5 meter tykke vegger. Utstillingen forteller om dagliglivet til soldatene, krigsfanger, tvangsarbeiderne og ikke minst lokalbefolkningen på Engeløya under krigsårene. 

Bli med på omvisning som går hver hele time i sesongen for å få fullt utbytte av besøket.

Museets historie

Batterie Dietl ble i årene 1942 til 1945 bygd av den tyske okkupasjonsmakten for å få full kontroll over skipstrafikken gjennom Vestfjorden. Med sine tre enorme kanoner med en rekkevidde opptil 56 km, kunne de skyte helt over til Lofoten og dekke store deler av Vestfjorden.

  • Etableringen av Batterie Dietl var et enormt stort byggeprosjekt som bandt opptil 1000 tyske arbeidsfolk til stedet. I tillegg ble flere hundre sivile tvangsutskreven til arbeidet på anlegget. Fra høsten 1942 kom så sovjetiske krigsfanger til innsats her. På det meste var over 1400 fanger stuet sammen i en trang fangeleir. Deres arbeids – og leveforhold var særlig det første året uutholdelige. Mer enn 500 mennesker døde – av sult, avkreftelse, sykdom og vold.

    Festningen ble i 1945 overtatt av det norske forsvaret, men nedlagt i løpet av 1950-tallet. Kanonene ble demontert, smeltet om og materialet gjenbrukt. Bunkerne sto igjen, de fleste åpen og usikret.

    Etter mange års arbeid, til femtiårsdagen for Frigjøringen 8. mai 1995, ble museumsbunkeren åpnet.

Beliggenhet

Festningen ligger i et fantastisk naturområde. Et variert kystlandskap med knauser, bukter, små sandstrender og en rik vekst av fjell- og strandblomster, som har begynt å dekke over sårene i landskapet.

Et område som gir rike muligheter for rekreasjon og naturopplevelser. Mange utkikkspunkter gir god anledning til å nyte en storslagen utsikt mot Lofotveggen. Hele festningsområdet kan oppleves til fots. På egen hånd kan du oppdage en mengde krigsminner. Det finnes mange ruiner, bunkere og fjellhaller i festningsområdet. Ta med lommelykt, men:

  • Vær forsiktig! Husk at du ferdes i området på eget ansvar.

  • La ikke barn leke i området uten oppsyn, det finnes skjulte farer i terrenget.

  • Ta hensyn – området er beitemark, så ta hensyn og husk båndtvang!

  • Det kan være litt kjølig i bunkeren. Husk å ha på litt ekstra klær.