-
Adresse
Kvernhusveien 26, 8070 Bodø
Fra Bodø sentrum:
Sykkel: 13 min
Gå: 47 min
Bil: 8 min
Buss: 16 min
Buss nummer 2 fra Dronningens gate bringer deg til et busstopp som heter «Bodøgård». Gå av ved dette busstoppet, og fortsett videre fremover 150m. I veikrysset vil du få øye på et skilt hvor det står «Jektefartsmuseet». Fortsett videre innover ca. 3-400 meter, og du har ankommet museet.
-
✔ Automatiske inngangsdører
✔ Toalett/handicaptoalett
✔ Matservering
✔ Gratis parkering
✔ Handicapparkering
✔ Universelt utformet utstilling
✔ Tilrettelagt grussti på uteområdet
✔ God belysning i kafé og toalett
✔ Teleslynge
-
Mandag: Stengt
Tirsdag-søndag: 11–16Påske 2025: 17.-21. april: Stengt
Voksen 150,-
Student 120,-
Honnør 140,-
Barn, 6–18 Gratis
Barn, under 6 Gratis
Familie 2v + 3b 300,-
Årskort, voksen 450,-
Årskort, barn –
Årskort, familie 800,-
-
Forespørsel sendes til: booking.jektefart@nordlandsmuseet.no
Årets museum 2024
Norges Museumsforbund
Opplev Nord-Norges råe kystkultur
Rett ved havet med fjellene i bakgrunnen, midt i det spektakulære naturlandskapet Bodøsjøen Friluftsmuseum, ligger Jektefartsmuseet. Et museum som forteller om den rå kystkulturen, og historien om hvordan jektene brakte Nord-Norge og resten av Europa sammen.
Sammen med den eneste originalt bevarte Nordlandsjekta sentralt i utstillingen, inviterer Jektefartsmuseet deg til å ta et dypdykk i en verden vi ikke kjenner igjen i dag.
På Jektefartsmuseet trer du inn i en verden full av makt og avmakt, profitt og risiko. Du får lære om strabaser og livet om bord, fiskerbondesamfunnet, og ikke minst tørrfiskhandelens historie. Med Bodøsjøen Friluftsmuseum som består av 14 ulike bygninger som omkranser Jektefartsmuseet, bidrar det til å utdype Nordlands historie og livet i fiskerbondesamfunnet.

Den siste Nordlandsjekta
Anna Karoline - Verdens eneste originalt bevarte Nordlandsjekt, og er et unikt kulturminne.
Utstillingen på 3 steg

Restaurant Vengen Skafferi
I restaurant Vengen Skafferi kan du nyte spennende smaker i våre vakre og historiske omgivelser, med utsikt mot både hav og fjell. Du får ta del i en smaksverden som inspireres av lokale tradisjoner og råvarer, sammen med matvarer som ble fraktet med jektene til og fra Nord-Norge – presentert som moderne retter.
Hva skjer på Jektefartmuseet

Foto: Kontrafei Media
Book ditt besøk
Bodøsjøen friluftsmuseum
Jektefartsmuseet ligger midt i hjertet av Bodøsjøen friluftsmuseum – et naturskjønt område som skal utdype historien om fiskerbondesamfunnet og Nordlands historie.
I Bodøsjøen friluftsmuseum finner du 14 ulike bygninger, hvor hver og én representerer sin del i historien.
Et 200 år gammelt Nordlandshus som har stått i Bodøsjøen siden 1992, viser til et bolighus som har vært i bruk i flere hundre år. Kirkebuer som ble satt opp i Bodøsjøen i 1970 – 1972, en smie fra Medby i Saltdal og et splitter nytt Storbåtnaust er bare for å nevne noen. På byggene henger det QR-koder som du kan skanne for å lese mer om hver bygning og deres historie.
Museets historie
Historien om Jektefartsmuseet er tett knyttet til den unike nordlandsjekta Anna Karoline, verdens eneste bevarte originale jekt.
Bygget i 1876 i Brataker i Mosvik, var hun opprinnelig utstyrt med klinkerhud og uten fast dekk, spesielt tilpasset tørrfiskfrakt. Etter flere modifikasjoner, inkludert motorinstallasjon og nytt dekk, fortsatte Anna Karoline sin seilas fram til 1929, da hun ble brukt som lekter. I 1954 ble hun kjøpt av Nordlandsmuseet fra familien Angell i Lofoten.
-
Selv om kjøpet av Anna Karoline markerte starten på bevaringsarbeidet, tok det mange år før et museum kunne realiseres. Anna Karoline ble landsatt i Bodøsjøen i 1959, men økonomiske utfordringer førte til flere utsettelser i restaureringsarbeidet. Gjennom 70- og 90-tallet ble flere forslag til restaurering og plassering diskutert, inkludert planer om å huse jekta i et glassbygg, men ingen av dem ble fullført.
På 90-tallet blomstret optimismen på nytt, og et prosjekt kalt «Anna Karolines hus» ble foreslått. Planen var å restaurere jekta og presentere den i historiske omgivelser, men heller ikke dette prosjektet ble gjennomført.
Gjennombruddet kom først på 2000-tallet. I 2011 ble det bevilget midler til et mulighetsstudium for et jektefartsmuseum i Bodøsjøen, og i 2015 ble prosjektet støttet av Kulturdepartementet. Etter flere revisjoner og anbudsprosesser, startet byggingen av museet høsten 2017. Endelig, den 22. juni 2019, åpnet Jektefartsmuseet dørene for publikum, med Anna Karoline som hovedattraksjon i en moderne bygning som hedrer jektefartens historie.
Prosjektet har vært en lang reise, men resultatet er et museum som ikke bare bevarer et unikt kulturminne, men også forteller historien om jektene som knyttet Nord-Norge til resten av verden. Fra idéer og drømmer til et levende museum – Jektefartsmuseet er i dag et kulturelt landemerke som lar besøkende oppleve den viktige historien om tørrfiskhandelen, seilasene og kystkulturen langs norgeskysten.