-
Adresse:
Kjerringøyveien 1129
8093 KjerringøyAnkomst
Kjerringøy ligger 40 km nord for Bodø langs Rv.834. Når du ankommer Festvåg og fergeleiet der er det en liten fergetur på 10 minutter over til Misten og Kjerringøy. Fra fergeleiet tar det ca 15 minutter å kjøre inn til sentrum av Kjerringøy hvor Kjerringøy handelssted ligger.Fergeruta Festvåg- Misten finner du her.
Bussrute til Kjerringøy finner du her.
Parkering
Parkeringen til handelsstedet er ved kirka som ligger vis á vis handelsstedet.
-
✔ Kafé m/alle rettigheter
✔ Heis i resepsjons- og kafébygget
✔ Universelt utformet kafé og resepsjon
✔ Tilgjengelig for rullestolbrukere i 1. etasje i Hovedhuset og Krambod via ramper (dette må meldes i forkant )
✔Billettplikt på området i sesong
✔Billettplikt i Hovedhuset hele året
-
Påsken 2025
Hver dag fra 12.–19. april kl 11-15Sommersesong 2025
19. mai - 31. august
Hver dag kl 11:00–17:00.September – desember 2025
Hver lørdag kl 11:30–15:00________________________________________________
Billetter
Områdebillett voksen 150NOK
Inngang til museet og museumsområdet.Voksenbillett inkl. omvisning 195NOK
Inngang og formidling.Områdebillett student/honnør 125NOK
Inngang til museet og museumsområdet.Student/honnør inkl omvisning 155NOK
Inngang og formidling.Barn 0–17 år Gratis
Gruppebesøk og besøk utenom ord. åpningstid.Egne priser
Sesongkort 350NOK
Gir tilgang til anlegget i åpningstiden.NB:
Disse billettprisene gjelder individuelt besøkende og ikke forhåndsbestilte besøk/grupper.Besøk utenom sesong
Vi tar imot gruppebesøk hele året.
Forespørsel og pristilbud rettes til:
booking.kjerringoy@nordlandsmuseet.no
-
Tlf +47 910 06 443
booking.kjerringoy@nordlandsmuseet.no
Besøk utenom sesong
Vi tar imot gruppebesøk hele året.
Forespørsel og pristilbud forespørres på epost.

En sjelden, historisk perle
Kjerringøy Handelssted er en sjelden, historisk perle som inviterer deg til å la fantasien flyte i eventyrlige omgivelser, samtidig som du trer inn i en svunnen tid hvor nordlandsbåten og jektenes tidsalder er i sentrum.
Handelsstedene ved kysten utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historie. Et vendepunkt som gjorde at overskuddet fra den rike fiskehandelen ble igjen i nord, noe som var avgjørende for landsdelens utvikling utover 1800-tallet.
Velkommen til et av Norges best bevarte handelssteder fra 1800-tallet - så autentisk at det kan føles som om tiden har stått stille og venter på å bli vekket til livet igjen.
Utstillingene
Å vandre rundt på Kjerringøy Handelssted er en opplevelse i seg selv, men utstillingene er noe helt spesielt. Du vil bli tatt inn i flere forskjellige verdener - fra Hovedhuset som huser en unik fransk tapet og drømmende himmelsenger, til Heimbrygga og Stornaustet, som tar deg med inn i den maritime samlingen med flere unike gjenstander fra båt, skip og en nordlandsbåt fra 1820, som er en av de eldste bevarte nordlandsbåtene som finnes i dag.
Utstillingen i Hovedhuset står som om det var forlatt i går, og lytter du med et godt øre, kan du høre historiens sus gjennom rommene.
Tekstiler er også en viktig del av utstillingene. Du finner blant annet en unik samling av båtryer, som i sin tid var meget verdifulle.
I Kramboden finner du enda et uberørt interiør, der til og med deler av vareutvalget fra 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet fremdeles står i hyllene. I tillegg bugner butikken av nye, nostalgiske varer og minner du kan kjøpe med deg hjem. Her handler du virkelig som i gamle dager.

Kramboden
I Kramboden fra 1842 kan du mimre over varer og gjenstander som forlengst har gått inn i historien. Butikken er både ei utstilling og en innholdsrik souvernir-og interiørbutikk med lokale og nasjonale leverandører.
Besøk oss utenom sesong
Foto: Karoline O.A. Pettersen
Fjøsen kafé
Fjøsen kafé er kjent for sin lokale og kortreist mat. Nyt en deiling kopp kaffe, mens skuldrene senkes og sola står høyt på en nordnorsk sommerdag.
Foto: Terje Rakke/Nordic Life
Museets historie
Handelsstedene utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historie. Med disse stedene opphevet man handelsmonopolet til byene i sør, og mer av overskuddet fra fiskehandel i nord ble igjen i landsdelen. Dette var viktig for landsdelens utvikling utover 1800-tallet.
-
Før handelssteds -og gjestgiverbevillingen kom i gang i 1770-årene, hadde Kjerringøy vært kirkested, tingsted, borgerleie, skipperleie og rettersted i lang tid. Gravhauger fra jernalderen og kirkegård fra middelalderen ligger i umiddelbar nærhet.
Den første som tok handelsbevilling på Kjerringøy var Johannes S. Bernhoft i 1775. Hans sønn Adam Humbold Bernhoft drev stedet etter sin far. Bernhoftene klarer aldri å bygge opp stedet til å bli særlig betydningsfullt.
I 1803 kjøper Christen Sverdrup handelsstedet, og bygger opp en robust bedrift. Han bygger flere hus, og Kjerringøy begynner å få mer betydning. Ved hans død i 1829 arver hans eldste datter Anna Elisabeth Ellingsen og hennes mann Jens Nicolai Ellingsen stedet. Ellingsen kom fra en slekt med svært mange handelsmenn. Hans far og 6 onkler handler i fisk og fiskevarer over hele nordre Nordland, og familien markerer seg sterkt. I 1849 dør Ellingsen, og enken Anna Elisabeth driver videre alene, fram til hun i 1859 gifter seg med sin handelsfullmektig Erasmus B.K. Zahl.
Anna Elisabeth dør i 1879, Zahl i 1900. Alle eiere av handelsstedet etter Zahls død er etterkommere av Christen Sverdrup, men ikke i direkte arverekkefølge. Handelsbedriften på Kjerringøy var i Zahls tid en av de mest betydningsfulle i landsdelen.
Anlegget og samlingen på Kjerringøy er av spesiell karakter, da alle bygningene og hoveddelen av gjenstandssamlingen hører sammen. Samlingen og anlegget er et tilnærmet komplett nordnorsk handelssted, med 15 bygninger, 23 hm arkiv og over 8000 gjenstander som i stor del fulgte med overdragelsen til Nordland fylkesmuseum i 1959.
De 15 bygningene ble fredet av kultur -og folkeopplysningsdepartementet 30.mai 1942. Fredningen omfattet da som nå følgende bygninger: hovedhuset, mastubygning, kramboden, stasjonsbygning/nystua, eldhuset, litjnaustet, grishus, bakeri, stabbur, stallen, kjeller, smia, stornaustet, sjøhusene Rødsjåen, Grønnsjåen og Heimbrygga.
Kjerringøy er et viktig bygningskulturminne, og er det helhetlig best bevarte anlegget av denne typen i Nord-Norge. Helheten av bygningsmiljø og samling bidrar sterkt til handelsstedets kulturminneverdi.
Handelsstedets bygningshistorie er for en stor del kjent, gjennom blant annet branntakster. Hovedbygningen, fløybygningen og kramboden er oppført av Jens Nicolai Ellingsen i årene 1830 til 1854. Noen bygninger eller bygningsdeler er oppført av hans svigerfar Christen Sverdrup, far til Anna Elisabeth Ellingsen. Dette gjelder i alle fall Heimbrygga, stallen, eldhuset og muligens deler av våningshusene.
Handelsstedets bygninger står som de sto i storhetstiden på 1800-tallet. De eneste av stedets hus som ikke kom med i salget i 1959 var de som var plassert utenfor tunet, langs utmark og på andre øyer; sommerfjøs, ny fjøs (Zahlfjøsen), to store båtnaust, to brygger og et lite trandamperi. Den bygningsmassen i tunet som er fotografert mellom 1865 og 1900, er den samme som i dag er bevart på Kjerringøy. Husene har i varierende grad gjennomgått små eller store restaureringer gjennom årene. Både eksteriører og interiører blir vedlikeholdt etter antikvariske prinsipper, og inneholder flere interessante detaljer, i tillegg til deres største verdi som er representert ved det komplette kulturmiljøet de samlet utgjør.