• Adresse
    Havneveien 13
    8150 Ørnes

    Ankomst
    Anlegget ligger like ved Ørnes Hotell og fergekai.

    Buss: 2 t 24 min
    Bil: 1 t 50 min

    Bussrute til Ørnes finner du her.

  • ✔ Brostein fra vei til dør
    ✔ Liten kafé
    ✔ Parkering ikke tilknyttet anlegget

    - Smale døråpninger
    - Høye dørstokker
    - Ikke universelt utformet toalett

  • Sommersesong
    Åpent hver dag 11–16.
    Tidene for sommersesong kommer.

    Inngang
    Voksne 90,-
    Barn under 18 år Gratis

Ørnes handelssted

Gå i fotsporene til det som en gang var et av knutepunktene langs kysten. Ørnes handelssted er en historisk perle ved kysten av Nord-Norge, og er et av totalt 200-300 handelssted som en gang fantes.

I dag står det 3 bygninger igjen av et handelssted som opprinnelig bestod av 12-14 hus; Hovedhuset, Gammelbakeriet og Smia, og er blant de eldste husene på Ørnes.

Handelsstedet består også av en koselig kafé med enkel servering, og en spennende museumsbutikk som tilbyr lokale varer og suvenirer.

Utstillingene

I hovedhuset kan du bli bedre kjent med handelsstedet og dens rolle i samfunnsutviklingen i Meløy.

Gammelbakeriet tilbyr en utstilling hvor du kan lære historien om sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig, også kalt «Operasjon Muskedunder». Historien forteller om 12 menn satte livet på spill for å sabotere nazistenes aluminiumsproduksjon i Glomfjord som ligger en 20-minutters biltur utenfor Ørnes.

Museets historie

Ørnes handelssted har en rik historie som strekker seg helt tilbake til 1794, da jekteskipper Elling Pedersen fikk drive handel og gjestgiveri på stedet. Dette gjorde Ørnes til et viktig knutepunkt langs den langstrakte kysten av Nord-Norge, i en tid da byer knapt fantes, og handelsstedene fungerte som sentre for bygdene. Ørnes handelssted ble raskt et sentralt samlingspunkt for lokalsamfunnet, og forble det i generasjoner.

  • De siste eierne av handelsstedet bidro i stor grad til utvikling av lokalsamfunnet ved å bygge en dypvannskai og gi eiendommer til både meieri og aldershjem. 

    Bygningen ble fredet i 1942, noe som sikret at de historiske fasadene skulle bevares for ettertiden. I dag er anlegget velholdt både innvendig og utvendig, og eies av Meløy kommune, men forvaltes av Nordlandsmuseet.