• ✔ Gratis parkering
    ✔ Toalett i skippergården
    ✔Svelekafè og museumsbutikk i sommersesongen.

    Husene på bygdetunet har ikke gjennomgått tilpasninger for funksjonsnedsettelser.

  • Åpningstider sommersesong:
    24.juni - 8. august: tirsdag-søndag kl. 11-16

    Vi tilbyr omvisning på bestilling hele året.

    Priser:
    Voksne 90,-
    Studenter og honnør 70,-
    Barn og unge under 18 år Gratis
    Grupper (10+) 70,- per person.

    Egne priser gjelder ved gruppebesøk, og ved besøk utenom ordinær åpningstid.

Saltdal bygdetun

På Saltdal bygdetun kan du vandre inn i 1800-tallets stemminger fra Skippergårdens lysekroner til Myrlandstuas gruve. Blant laftede hus, skytter, Nordlandsbåter, skole og møblement kommer du til en svunnen tid som varer ennå. 

Tunets hovedbygning er Skippergården som var handelsfamilien Ellingsens hovedsete fra 1751-1899. I vår kafé og museumsbutikk kan du nyte vår populære svele med møsbrømkrem, mens våre guider gir deg kåseri om jektefart, krambod, brennevinshandel, oppgang og fallitt.

Museets historie

Saltnes er stedet der elva fra den lille dalen møter fjorden og den store verden. Dette gjorde at Saltnes i løpet av 1600-tallet ble bygdens sentrum med kirke, marked, krambod og jektefart. 

Til Saltnes kom samer helt fra Arvidsjaur i Sverige med sølv, reinskinn, kjøtt og never. Tilbake reiste fjellets folk med vadmel, tobakk, brennevin og kaffe. Hit kom også bygdens bønder for å handle mel, salt, krydder, tobakk, brennevin, tau og redskaper til vinterens Lofotfiske.

  • De eneste bygningene som er igjen fra Saltnes storhetstid er Skippergården og det nærmeste stabburet. De andre husene er hentet fra fjæra på Rognan, fjellgårder i øst, grender i sør og en skolebygning fra Dverset langs Saltenfjorden i vest. 

    Fra 1751-1899 var Saltnes med krambu, tjenestefolk og fraktefart drevet av familien Ellingsen som var en av Nordlands rikeste handelsslekt. I mai 1899 ble gården solgt til familien Ludvig Johansen Breimo og konen Aldis. Saltdal kommune overtok bruket Saltnes i 1975 og fra 1977 har stedet vært bygdetun og museum.