
Foredrag med Ronald Nystad-Rusaanes: 80 år siden freden
Denne våren er det 80 år siden den tyske okkupasjonsmakten kapitulerte, og det igjen ble fred i Norge.
I Nordland var det 30 000 krigsfanger og 50 000 tyske soldater. Hvordan skulle oppryddingen foregå, og hvem skulle organisere arbeidet uten at det ble kaos?
Major og lege Leiv Kreyberg fikk oppdraget. Konservator ved Blodveimuseet Ronald Nystad-Rusaanes forteller den spennende historien om hva som skjedde.

Foredrag med Åsa Elstad: Tro og overtro knyttet til fiske
For fiskerne har overtroen vært en viktig del av hverdagen. De har alltid hatt mye å bekymre seg for; fra dårlig fiske og værforhold, til den stødige frykten for drukning. Ritualer og tradisjoner skulle sikre dem hell og beskytte dem fra ulykker. Mange tegn og varsler ble fulgt for å forutsi vær, vind og fangst, og det fantes utallige overtroiske fortellinger om hvordan man burde oppføre seg i båten for at alt skulle gå bra. Og ikke minst: kvinnene hjemme hadde også sine egne måter å bidra på for at mennene skulle komme trygt hjem.

Foredrag med Ronald Nystad-Rusaanes: Syv dager i mai 1940 - Krigen fra Saltdal til Bodø
Fra Saltfjellet gjennom Saltdalen kjempet fra 20. til 26. mai 1940 irske, skotske, engelske og norske soldater mot den tyske krigsmakten.
Søndag 26 mai var 2000 allierte soldater presset ned mot Saltenfjorden. I etterkant ble Rognan kalt for «little Dunkirk».
Var bombingen av Bodø mandag 27. mai en konsekvens av en alliert flystripe og en britisk jagerpilots treffsikkerhet?

Foredrag med Stephen Wickler: Mjønesvraket - en Nordlandsjekt fra 1700-tallet
I fjæra ved Mjønes, et lite sted mellom Bodø og Fauske, skjulte det seg en skatt fra 1700-tallet: restene av en stor nordlandsjekt, et av de viktigste frakteskipene i norsk historie.
Norges arktiske universitetsmuseum ble varslet om funnet i 2021, og etter nærmere undersøkelser ble det klart at vraket kunne fortelle en historie.